Ayaktan platin çıkarıldıktan sonra iyileşme süreci hekimler tarafından hastalara açıklanmaktadır. Bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiği ameliyat sonrası hekim ile görüşmeler sırasında hasta ve hasta yakınlarına kapsamlı bir şekilde anlatılmaktadır.
Hastalar, iyileşme süresinin kısalması adına ameliyatın ardından hekim tarafından verilen tavsiyelere özen göstermelidir.
Ayaktan platin çıkarıldıktan sonra hekimleriniz de onay vermişse fizik tedavi uygulamaları gerçekleştirilebilmektedir.
ReBody bu uygulama ve egzersizleri sizin için özel bir şekilde planlayarak uygulamaktadır. Böylece her zaman en iyi sonuçları elde edebilmek hedeflenmektedir.
Platin Nedir?
Platin nedir? sorusu özellikle ilk kez platin takılacak hastalar tarafından merak edilebilir. Platinler, kırıklarda kullanılmakta olup, kemik kırıklarının, eklem kireçlenmelerinin tedavisinde yararlanılmaktadır. Genel olarak vücuda uyumlu olan metal alaşımlar, plastik, seramik ve benzeri malzemelerden yararlanarak imal edilmektedir.
Ortopedik problemlerde Implant olarak da bilinen platinler kemik anotomisi, kırık konfigürasyonuna göre farklı ölçü ve boyutlara sahiptir. Platin nedir? Sorusunu böylece yanıtlamak da mümkündür. Şayet geçici ise bunlar kırıkların pozisyonu düzeltilmesi ardından kırık parçaların sabitlenmesinde faydalanılmaktadır.
Kalıcı olanlar ise eklem kireçlenmelerinin tedavisi hedefiyle bozulmuş eklem kıkırdak ve kemik yapılarının belirli geometrilere göre kesilip, delinip, şekillendirilmesi neticesinde kemik çimentosu olmadan konumlandırılmakta, yapay eklem görevi görmesi için yararlanılmaktadır.
Platin Çıkarma Ameliyatı
Platin çıkarma ameliyatı öncesinde platine bakmak gerekir. Omurlar arasında anormal bir hareketlilik olduğu röntgen filmleriyle tespit edilen hastalara bu uygulama gerçekleştirilmektedir. Enstrümentasyonlu Füzyon olarak da bilinmekte olup, ağrılı omurga kemiklerine vidalar ve benzeri metal cihazlar yerleştirilerek yapılmaktadır. Kemikler birbirine kanatılmakta, omurga hareketleri de durdurulmaktadır. Ağrı da böylece tedavi edilmeye çalışılır.
Ameliyatlardan sonuç olarak omurga kemiklerini birbirine kaynatmak amaçlanır. Bu nedenle bazen kemik bankalarından bazen de hastanın kendi vücudunun farklı bir yerinden alınan kemikler hastalara yerleştirilebilmektedir. Platin ameliyatı nedir? Sorusuna da böylece yanıt vermek mümkündür.
Platin çıkarma ameliyatı ise temel olarak önceki dönemlerde yapılan cerrahi işlemler sırasında yerleştirilen implantların çıkarılmasıdır. Platine çıkarma çoğu zaman kemikten olmaktadır. Ancak yumuşak dokudan da çıkarılabilir.
Bu ameliyatı yapmanın nedenleri farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel sebep platinin kas, kemik ve tendon gibi çevre dokuları rahatsız etmesidir. Bunun sonucunda ağrı ve hareket kısıtlılığı meydana gelebilmektedir. Ayrıca enfeksiyonlar da sebepler arasındadır. Vücuda yerleştirilmiş olan implantlar bazen enfeksiyon kapabilir. Böyle bir durum olduğu zaman kısa sürede çıkarılması gerekmektedir.
Tüm bunların yanı sıra implantlar bazen geçici şekilde de yerleştirilebilmektedir. Böyle bir durumda kısa süre için kullanılmakta, görevi tamamlandıktan sonra da alınmaktadır. Platin çıkarma ameliyatı çoğu zaman eski ameliyat izi üzerinden gerçekleştirilen kesiler ile uygulanmaktadır. Önceki ameliyat sırasında yararlanılan cilt kesisi ve alt kesilerin kullanımı, yumuşak dokunun zarar görmemesi için önerilmektedir.
Ameliyat sırasında ilk olarak buna ulaşılmakta, ardından da farklı çıkarma cihazı ve aletler ile kemikten alınmaktadır. Anestezi altında yapılan bir işlemdir.
Platin çıkarma ameliyatı temel olarak böylece özetlenebilir. Genellikle platinler vücutta kalıcı bir problem oluşturmamaktadır. Ne var ki bazı durumlarda ağrı ya da rahatsızlık halleri olabilmektedir. Bu gibi durumlarda doktorunuz ile iletişime geçerek yardım almanız mümkündür.
Ayaktan Platin Çıkarma Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Ayaktan platin çıkarma ameliyatı kaç saat sürer? Bu gibi sorular da günümüzde oldukça yaygındır. Çünkü hastalar bir ameliyat öncesinde, işlemin ne kadar devam edeceğini merak edebilmektedir.
Bununla birlikte platin çıkarma ameliyatında net bir süre verilememektedir. Çünkü doku ve kullanılan malzemenin yapısına göre değişmeler yaşanabilmektedir. Ancak platinin takılmış olduğu ilk ameliyata göre daha kısa sürmektedir.
Bununla birlikte ilk ameliyatta yerleştirilen malzemenin alınması sırasında bazen problemler çıkabilmektedir. Bu durum ameliyat süresini uzatmakla kalmadan, ilk ameliyata göre daha uzun sürmesine neden olabilmektedir.
Ancak ayaktan platin çıkarma ameliyatı kaç saat sürer? Sorusunun yanıtı doktorunuz tarafından size ameliyat öncesinde verilecektir. Ayrıca gereken konularda bilgilendirme yapılmaktadır. Bu konuda yardıma ihtiyacınız varsa iletişim kanallarımızdan bizlerle irtibata geçmeyi ihmal etmeyiniz.
Vücut Platini Kabul Etmezse Belirtileri
Vücut platini kabul etmezse belirtileri farklı şekillerde yaşanmaktadır. İltihaplanma ve kızarıklık bunlardan bir tanesidir. Yabancı bir cisim olarak algıladığı zaman, bağışıklık sistemi tepki vererek iltihaplanma süreci başlar. Böylece implant etrafında kızarıklık, şişlik ve ısı artışı tarzı semptomlar meydana gelebilir.
Şiddetli ağrı: Platin çıkarıldıktan sonra devam eden veya artan ağrı.Şişlik: Ameliyat bölgesinde uzun süreli şişlik oluşması.
Kızarıklık ve iltihap: Ameliyat yerinde ciltte kızarıklık ve ısı artışı.
Ateş: Enfeksiyonun belirtisi olarak vücut ısısında yükselme.
Hareket kısıtlılığı: Platin çıkarılmasına rağmen eklem veya kaslarda hareket kısıtlılığı.
Bunun dışında ağrı ve rahatsızlıklar da implantın reddedilmesi halinde yaşanabilir. Bu çoğunlukla implantın mevcut olduğu bölgede sınırlıdır. Bununla birlikte hareket ettirildiği ya da baskı uygulandığı zaman artış gösterebilir. Bunun dışında implant bölgesinde batma veya yanma hisleri de olabilir.
Vücut platini kabul etmezse belirtileri hareket etme hissi ile de kendini gösterebilir. Platinin vücut tarafından kabul edilmemesi halinde yerinden çıktığı ya da hareket ettiği hisleri oluşabilir. Bunlar çoğu zaman implant gevşemesi ile ilişkilidir.
Tüm bunların yanı sıra yara iyileşmesinde sorunlar da vardır. Kabul etmeme durumunda iyileşme sürecinde problemler de meydana gelebilir. Genel şişlik ve halsizlik de yine yaşanabilir. Bağışıklık sistemi üzerinde stresli bir etkiye neden olarak, şişlik ve yorgunluk gibi durumlar meydana gelebilir.
Vücut platini kabul etmezse belirtileri arasında implanta duyarlılık da olabilir. İmplant etrafı ya da üzerinde hafif bir basınç hissi yaşanabilir. Şayet bu gibi durumlar yaşanıyorsa, en kısa sürede hekiminizle görüşmek tavsiye edilmektedir. Problemi erken teşhis etmek tedaviyi hızlı şekilde yapmak için önem taşımaktadır.
Ayaktan Platin Çıkarma Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Ayaktan platin çıkama ameliyatı kaç saat sürer? sorusuna kesin bir yanıt vermek zordur. Çünkü her hastada farklılıklar yaşanabilmektedir.
Ayaktan platin çıkarma ameliyatı, genellikle oldukça hızlı ve minimal invaziv bir işlemdir. Bu ameliyatın süresi, platinlerin yerleşimi ve çıkarılacak bölgenin durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak, ameliyat 30 dakika ile 1 saat arasında sürebilmektedir.
Bu kapsamda ne gibi risklerin olduğu da belirtilir. Bunlardan bir tanesi çıkarılamamasıdır. Kullanılan metal implantlar uzun seneler boyunca birbirine sıkı bir şekilde bağlanabilmektedir.
Bu gibi hallerde platini çıkarmak mümkün olmayabilir. Bunun dışında kullanılan vidaların yalama yapması, çıkarıcı malzemenin eksik olması da bu gibi sonuçlara yol açabilmektedir.
Ayrıca kırık implantlarında takılmış olan platinler, çıkarıldıkları zaman yerleri boş kalmaktadır. Bu sebeple kırık tehlikeleri yeniden meydana gelebilmektedir. Böyle bir risk halinde ameliyat ardından belirli bir süre ameliyatlı tarafa basmaması tavsiye edilir. Diz Protezi Ameliyatı Olan Hasta Yorumları bunu tasdikler niteliktedir.
Ayaktan Platin Çıkarıldıktan Sonra İyileşme Süresi
Şayet doktorunuz size bu uygulamanın yapılacağını söylemişse, uygulama hakkında gerekli bilgileri de size aktaracaktır. Ayaktan platin çıkarıldıktan sonra iyileşme süresi de bunlara dahildir.
Genel anlamda bu süreci büyük bir titizlikle takip etmek gerekmektedir.
Şayet doktorunuz size bazı ilaçlar reçete etmişse, bunlar söz edildiği gibi kullanılmalıdır. Bunun dışında ameliyat bölgesini temiz ve kuru tutmak da enfeksiyon tehlikelerini düşük seviyelere getirir. Ameliyat Sonrası Fizyoterapinin Önemi Nedir? diye soruyorsanız diğer yazımızı öneriyoruz.
Aşağıdaki tabloda iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar belirtilmiştir:
Dönem | Yapılması Gerekenler |
İlk Hafta | Ameliyat bölgesini koruyun, fazla hareketten kaçının. Buz uygulaması ile şişliği azaltabilirsiniz. |
1-2 Hafta Sonrası | Yavaş yavaş ayağınızı hareket ettirmeye başlayabilirsiniz. Doktorunuzun önerdiği egzersizleri uygulayın. |
4 Hafta Sonrası | Hafif yürüyüşlere başlayabilirsiniz. Şiddetli fiziksel aktivitelerden kaçının. |
6-8 Hafta Sonrası | Tam iyileşme beklenir. Spor ve ağır aktiviteler için doktor onayı alınmalıdır. |
Fiziksel aktiviteler kademeli bir şekilde arttırılmalı, ağır işlerden de kaçınılmalıdır. Böylece iyileşme süreci sorunsuz bir şekilde geçebilir. Ayaktan platin çıkarıldıktan sonra iyileşme süresi boyunca düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek de unutulmamalıdır. Şişlik ve ağrı gibi durumlarda doktorunuza danışılmalı, sigara ve alkol ise kullanılmamalıdır.
Genel anlamda ayaktan platin çıkarıldıktan sonra iyileşme süresi hastadan hastaya göre değiştiği için standart değildir. Ancak genel olarak birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişmektedir. Ameliyat ardından doktor önerilerine uyma, fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçlerine katılmak da hızlandırabilmektedir.
Şayet fizik tedavi almayı planlıyorsanız ve doktorunuz da onaylamışsa ReBody ile iletişime geçebilirsiniz. Merkezimiz Platin çıkarma ameliyatı ardından fizik tedaviyi sizin için özel bir şekilde planlayarak, her adımınızı özenle takip ederek çalışmaktadır. Bu süreçte kişiye özel ortopedik tabanlık kullanımı süreci hızlandıracaktır.
Sonuç
Günümüzde farklı sebeplerden dolayı ayağına platin yerleştirilmiş olan pek çok hasta vardır. Bunlar bir süre kaldıktan sonra alınma zamanı geldiğinde hastalar ayaktan platin çıkarıldıktan sonra iyileşme süresi nasıl olur? Gibi soruları sorabilmektedir. Bu konuda gerekli olan bilgilendirmeler doktorunuz tarafından size söylenecek olup doktorunuzun önerilerine dikkat etmelidir.
Hekiminizin onayı ile platin çıkarma ameliyatı ardından fizik tedavilere katılmanız mümkündür. Bu uygulama ve egzersizler kendi içerisinde oldukça çeşitli olup hastalara göre özel bir şekilde planlanmaktadır. ReBody bu süreçte ilk adımdan son adıma kadar yanınızda durarak verimli şekilde yapmanıza yardım etmektedir.
Eğer söz konusu uygulamalar ve egzersizler üzerinize merak ettikleriniz bulunuyorsa bizimle istediğiniz zaman iletişime geçerek bunları danışmanız mümkündür.
Daha fazla bilgi ve farklı konular hakkında bilgi almak isterseniz www.rebodytr.com bağlantısından ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Comments