Fibromiyalji Olanların Yorumları, semptomlarının yaşam kalitelerini olumsuz etkilediğini, doğru tedavi ve psikolojik destekle bile hastalığın yönetilmesinin zor olabileceğini ifade ederler. Tedavi sürecinde doktor desteği, yaşam tarzı değişiklikleri ve semptom yönetimi önemli rol oynar.
Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji, tanısı konabilir bir enflamasyon olmaksızın kronik ağrı, sertlik, kas, tendon ve eklem hassasiyeti ile karakterize bir hastalıktır.
Ayrıca Fibromiyalji vücutta herhangi bir deformiteye neden olmaz. Hastaların %90'ınında yorgunluk görülür ve uyku bozuklukları oldukça yaygındır.
Fibromiyalji diğer romatizmal rahatsızlıklarla ve özellikle artan stresle beraber irritabl bağırsak sendromuyla (IBS) ilişkilendirilebilir.
Özellikle Fibromiyalji tanısı için kesin bir tıbbi test yoktur. Fibromiyalji semptomları zaman zaman artabilir zaman zamansa azabilir ve hatta kaybolabilir.
Fibromiyalji sadece bir tek bir duruma, koşula ya da semptoma bağlı bir hastalık değildir. Kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyen birçok farklı faktörü beraberinde barındıran oldukça karmaşık bir sendromdur.
Hasta eğitimi (psikolojik yönlendirmeler), stres azaltma, egzersiz ve ilaç kombinasyonu en etkili sayılabilecek tedavi metotlarıdır.
Fibromiyalji Neden Olur?
Fibromiyalji aslında merkezi sinir sistemine bağlı bir işlev bozukluğu olduğu teorize edilmiştir; bu, etkisiz bir ağrı modülasyonuyla birlikte artan bir ağrı algısıdır.
Periferik uyaranlara verilen bu artan yanıt, hiperaljezi (normalden fazla ağrı hissi), allodini (ağrıya sebep olmayan uyarıya karşı ağrı hissetme) ve birden fazla bölgede yansıyan ağrıya neden olur.
Bunun sonucunda kronik yaygın ağrı oluşur ve ağrılara karşı tolerans azalır.
Fibromiyalji sendromu; nörolojik, immünolojik, endokrinolojik ve enterik (sindirim sistemi) sistemleri oldukça etkiler.
Nörolojik sistemin etkilenmesiyle, uyku hali, ağrı, yorgunluk ve bilişsel durumun etkilenmesi semptomlarına neden olabilir.
Fibromiyalji ile bu otoimmün tepki artmasıyla abartılı bir ağrı durumu (kronik) oluşur.
Fibromiyaljinin gelişiminde birden fazla faktörün etkili olabileceğine dair birçok hipotez vardır.
Kesin oluşum mekanizması hala araştırılmaktadır. Şu anda bu durumla ilişkili olan veya bu durumu geliştirme riskini artıran birkaç olası neden ve risk faktörünü şu şekilde sıralayabiliriz:
Viral
Mesleki faktörler
Mevsim değişiklikleri
Çevresel faktörler
Olumsuz çocukluk deneyimleri (yani Travma Sonrası Stres Bozukluğu)
Aile öyküsü
Psikolojik, bilişsel, davranışsal faktörler
Romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus veya ankilozan spondilit
Yapılan araştırmalar, fibromiyaljinin genetik, kalıtsal nedeni konusunda kesin bir bilgiye varmış değildir.
Fibromiyalji Belirtileri
Fibromiyalji belirtileri arasında başlıca semptom kas ağrısı olarak ifade edilir ve hastalar tarafından fiziksel aktiviteden bağımsız olarak sıklıkla "yanma şeklinde" olarak tanımlanır. Semptomlar görülme sıklığına bağlı olarak şu şekilde sıralanır:
Kas ağrısı, hassas noktalar
Ağrıyla birlikte bulanık görme, görme problemi
Mental ve fiziksel yorgunluk
Sabah sertlikleri
Mitral kapak prolapsusu
Depresyon, anksiyete
Kognitif problemler (hafıza problemleri)
İrritabl bağırsak sendromu
Baş ağrıları
Sicca sendromu (göz ve ağızda kuruluk)
Sese, kokuya, sıcak ve soğuğa karşı aşırı hassasiyet
Uyku bozuklukları
Eklem ve yumuşak dokularda şişlik
Kas spazmları veya nodülleri
Hipoglisemi
Pelvik ağrı
Hipotansiyon
Fibromiyalji Olanların Yorumları incelendiğinde yukarıdaki belirttiğimiz durumları yaşamaktadırlar. Eğer siz de bu belirtileri yaşıyorsanız iletişim kanallarımızdan bizlerle irtibata geçmeyi ihmal etmeyiniz.
Fibromiyalji Ağrı Noktaları
Fibromiyalji ağrı noktaları, genellikle vücudun belirli bölgelerinde yoğunlaşan ve hafif basınçla hassasiyet gösteren alanlardır.
Boyun arkası, omuzlar, göğüs, dirsekler, kalça, dizler, alt sırt, gluteal bölge ve ön boyunda olmak üzere 18 farklı noktayı içermektedir.
Fakat, fibromiyalji tanısı artık sadece bu ağrı noktalarına dayanarak yapılmamaktadır; hastaların genel semptomları ve yaşam kaliteleri de dikkate alınır.
Fibromiyaljiye Ne İyi Gelir?
Fibromiyaljiye iyi gelebilecek öneriler: düşük yoğunluklu egzersizler (yürüyüş, bisiklet sürme, yüzme, yoga), kişiye özel fizik tedavi programı (kas kuvvetini ve esnekliği arttırmaya, postürü düzeltmeye yönelik), düzenli psikoterapi, stres yönetimi (meditasyon), uyku düzeni, beslenme (omega 3 alımı).
Fibromyalji Hangi Bölüm-Doktor Bakar?
Fibromiyalji hastaları bir romatoloji veya fizik tedavi uzmanına başvurabilirler. Tedavide mutlaka multidisipliner bir yaklaşım gereklidir. Bir fizyoterapist takibinde hastanın değerlendirme ve tedavileri planlanır. Ayrıca bir psikiyatri doktoru veya psikolog yardımı ile duygusal durum kontrol altına alınır.
Fizyoterapist ekibimizi görmek için hakkımızda sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
En İyi Fibromiyalji İlacı
“En iyi fibromiyalji ilacı", hastadan hastaya değişebilir, çünkü fibromiyalji kişiden kişiye değişen semptomlar gösterebilir. Tedavi genellikle semptomları yönetmeye ve azaltmaya yöneliktir. Tek bir "en iyi" ilaç yerine, çeşitli ilaçlar kombinasyon halinde kullanılabilir.
Fibromiyalji tedavisinde ilaç dışı yaklaşımlar da oldukça önemlidir. Fizik tedavi, manuel terapi, osteopati teknikleri, egzersiz, stres yönetimi, psikoterapi ve uyku düzeninin iyileştirilmesi yer alır.
Fibromiyalji Hastalarının Yapmaması Gerekenler
Çok yoğun veya uzun süreli egzersizler semptomları kötüleştirebilir. Şiddeti yavaş artırılan hafif egzersizler tercih edilmelidir.
Ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu durum kas spazmlarını tetikler.
Stres fibromiyalji semptomlarını tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir. Bu nedenle, stres yönetimi teknikleri (meditasyon, yoga, derin nefes alma) uygulanmalıdır.
Sürekli gerginlik, depresyon veya anksiyete, hastalığın semptomlarını artırabilir.
Yeterli ve düzenli uyku almamak, fibromiyalji semptomlarını kötüleştirir. Uyku düzenine dikkat edilmelidir. Geç saatlere kadar uyanık kalmak uyku düzenini bozar ve dinlenmeyi zorlaştırır.
Yetersiz beslenmek veya aşırı işlenmiş gıdalar tüketmek enerji seviyelerini düşürerek genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir.
Aşırı kafein ve şeker tüketimi uyku düzenini bozabilir ve enerji dalgalanmalarına yol açar.
Ağırlık kaldırmak veya ağır fiziksel işler yapmak, kas ve eklem ağrılarını artırabilir.
Uzun süreli ayakta durmak, fibromiyalji ağrılarını arttırabilir. Ara vermek ve oturarak dinlenmek önemlidir.
Doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli alınmaması semptomları kötüleşir.
Düzenli doktor kontrolüne gitmemek, tedavi planının güncellenmesini engelleyebilir.
Fibromiyaljinin sebep olduğu ağrılar nedeniyle sosyal hayattan uzaklaşmak depresyon ve anksiyete riskini artırabilir.
Aşırı yorgunluk veya ağrı hissini dinlenmek yerine bu sinyalleri görmezden gelerek vücudu daha çok yormak semptomları kötüleştirebilir.
Yanlış postür veya ergonomik olmayan bir çalışma ortamı, kas ağrılarını artırabilir. Doğru postür ve ergonomik destek sağlanmalıdır.
Fibromiyalji Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Fibromiyalji tedavi edilmezse hastalığın semptomları kötü seyredebilir, kişinin yaşam kalitesi ciddi anlamda olumsuz etkilenmektedir.
Ağrılar kronikleşir daha keskin ve yanıcı hale gelir ve vücudun birçok noktasına yayılır.
Sürekli ve geçmeyen aşırı yorgunluk hissi oluşabilmektedir.
Sürekli artan ağrı ve yorgunlukla beraber kişide depresyon ve anksiyete gelişebilir. Bu da kişinin kendisini sosyal izolasyona zorlamasına sebep olabilmektedir. Kişi sosyal etkinlik ve gruplardan kaçma ihtiyacı hisseder. İş yaşamında konsantrasyon güçlüğü çekebilir eve enerji seviyesi düşer.
Artan ağrıyla birlikte kişide hareketsizlik isteği oluşur bu da azalan hareket ve değişen yeme alışkanlıklarıyla kilo alımına sebep olabilmektedir.
Gelişen konsantrasyon ve hafıza sorunlarıyla “fibro fog” olarak bilinen zihinsel bulanıklık şiddetlenebilir. Kişi odaklanma, hatırlama ve organize olma konusunda zorluklar yaşayabilir.
Ağrıyı kontrol altına almak için daha fazla ilaç kullanımına neden olabilir. Bu durum, ilaç bağımlılığı veya yan etkilerin artma riskini doğurabilmektedir.
Fibromiyalji Olanların Yorumları
Fibromiyalji olanların yorumları ve ifade ettiği sorunlar genellikle ciddi yanıcı tarzda ve geçmeyen ağrı, sürekli dinlenmeyle bile geçmeyen yorgunluk, uyku sorunları, depresyon ve anksiyete, ışığa duyarlılıkla beraber baş ağrıları ve migren, hafıza sorunları, sindirim problemleri ve ani hareketle artan ağrılardır.
İşte bazı Fibromiyalji Olanların Yorumları:
Fibromiyalji ile uzun yıllardır mücadele ediyorum. Rebody’de aldığım tedavi sonrasında ağrılarımda belirgin bir azalma oldu. Özellikle kas gerginliği ve uyku düzenimde iyileşmeler fark ettim. Doktorlar ve fizyoterapistler son derece ilgiliydi, kendimi çok daha iyi hissediyorum.
Rebody’deki uzman ekip, fibromiyalji kaynaklı ağrılarım için bana kişisel bir tedavi planı oluşturdu. Tedavi sürecim boyunca sabırlı ve destekleyici oldular. Tedaviler sayesinde günlük aktivitelerimde büyük bir rahatlama yaşadım.
Fibromiyalji nedeniyle yaşadığım kronik ağrılar, Rebody’de uygulanan tedaviler sayesinde ciddi şekilde hafifledi. Özellikle manuel terapi ve egzersiz programları çok etkiliydi. Tedavi sürecim oldukça olumlu geçti, herkese tavsiye ederim.
Sonuç
Fibromiyalji Olanların Yorumları incelendiğinde semptomlarının yaşam kalitelerini olumsuz etkilediğini net bir şekilde göstermektedir.
Bu durumun çözümü yani Fibromiyalji hastalarının şikayetlerini azaltmanın en önemli yolu multidisipliner bir tedavi şeklidir.
Doktorun reçetelediği ilaçla beraber düzenli psikoterapi seansları ve kişinin kas iskelet sistemini rahatlatacak manuel terapi teknikleri, kasları kuvvetlendirmek ve vücuttaki oksijenizasyonu arttırmak için hafif şiddetli aerobik egzersizler yapmanız oldukça önemlidir.
Makalemizin sonuna geldik. Dilerseniz https://www.rebodytr.com bağlantısından ana sayfaya dönüş sağlayabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için iletişim kanallarımızdan bizimle irtibata geçmeyi ihmal etmeyiniz.
Comments